Actueel

Educatief Kinderproject HOK 2011

Op maandag 28 maart konden ca 54 kinderen van de groepen 6 van basisscholen Houtrust (Nachtegaalplein) en Baanbreker (Elboogstraat) een excursie meemaken die werd gegeven in aansluiting op het lesproject "Muziek uit een gebouw" -het orgel-, dat ook in 2011 weer door het Haags Orgel Kontakt (HOK) wordt georganiseerd in samenwerking met het Koorenhuis, Centrum voor Kunst en Cultuur in Den Haag.

 (02).JPGVooraf was HOK bestuurslid en projectleider Nigel Lamb naar de scholen geweest om kennis te maken met de kinderen en e.e.a. te vertellen over het lesproject dat door het HOK speciaal voor groep 6 van het basisonderwijs ontwikkeld is. Ook was het lesboekje in de klas door de eigen juf of meester (of muziekdocent) behandeld.

Tijdens de excursie in de Kloosterkerk ervaren de kinderen zelf de avonturen die in het lesverhaal beleefd worden door drie Haagse jongens die in die historische verzeild raken en daar organist 'meneer Jos'(van der Kooy) ontmoeten die hen verteld over het ontstaan van het orgel en hoe het werkt, maar hen ook laat horen hoe het klinkt!

Opnieuw was de excursie een groot succes. Er werd met open mond geluisterd en gekeken naar de uitleg en verrichtingen van 'meneer Jos' achter het orgel. Maar ook naar de uitleg van 'meester Nigel'(Lamb) en 'meester Henk'(Barnhard) die beneden in de crypte een echt werkend (demonstratie)orgeltje had staan (waar ze echt op mochten spelen) en heel veel verschillende orgelpijpen (waar natuurlijk op geblazen mocht worden). De kinderen bleken nog erg veel te weten over wat ze in de lessen geleerd hadden en de vragen waren dan ook niet van de lucht.

Veel dank is er voor de inzet van alle HOK medewerkers, waaronder 'meester Patrick'(Pranger) die onvoorbereid nog even moest invallen voor 'meneer Jos'.

Op 4 en 18 april zullen de volgende scholen (Oase en Heldring) aan de beurt zijn. En we hopen op net zulke enthousiaste groepen 6 als op de 28e.

Op zaterdag 21 mei hopen we het project 2011 af te sluiten met een special 'Kinderconcert' om 14.00 uur in de Kloosterkerk. Dan wordt het muziekverhaal "de tijdmachine en de orgelman" verteld (en gespeeld). Uiteraard is het concert voor kinderen en hun ouders en grootouders en allen die zich jong voelen gratis toegankelijk.
Meneer Jos (van der Kooy) speelt op het orgel en Nigel Lamb zal het verhaal vertellen.

Het project is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Gemeente Den Haag, de Stichting Boschuysen, de Debman Foundation en het Lydia Vroegindeweij Fonds, onderdeel van de Prins Bernhard Cultuurfondsen en de belangeloze bijdrage van Flentrop Orgelbouw uit Zaandam.

Gepubliceerd: woensdag 30 maart 2011