Actueel

Aart Bergwerff nieuwe organist Grote Kerk Breda

Aart Bergwerff werd zelf benaderd door de Protestantse Gemeente van Breda in verband met de ontstane vacature na het vertrek in december 2010 van Bert Mooiman. Die ruim een jaar de functie van hoofdorganist in de Grote Kerk beklede na het overlijden van Jaap Hillen in juni 2008.

Bergwerff zal dus nu, naast de functie organist van het Bätz-orgel in de Lutherse Kerk in Den Haag, ook hoofdorganist zijn van het Flentrop-orgel uit 1969 (53/IV/P) in de Bredase Grote Kerk.

Aart Bergwerff speelt orgel vanaf zijn zevende jaar en studeerde aanvankelijk orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij oriënteerde zich verder in het buitenland, in Noord-Duitsland, Italië en Parijs, en studeerde onder meer bij Harald Vogel en bij Marie-Claire Alain. Hij besloot zijn studie bij Alain in Parijs met het behalen van de Prix de Virtuosité. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde hij improvisatie bij Bert Matter en behaalde hij de Aantekening Improvisatie Orgel.

Aart Bergwerff won prijzen op internationale orgelconcoursen in Brugge (1985), Lausanne (1987) en Groningen (1989). In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres' vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Aan het Rotterdams Conservatorium, onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten, is hij sinds 1994 hoofdvakdocent orgel en doceert hij ook improvisatie en orgelbouw.

Aart Bergwerff is orgeladviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels en is in die hoedanigheid betrokken bij tal van restauraties van historische orgels.

Als concertorganist treedt hij veelvuldig op in concerten en festivals in binnen-en buitenland.

Op 29-jarige leeftijd werd hij in 1990 benoemd tot organist van de Lutherse kerk te Den Haag en werd daarmee de vaste bespeler van één van de fraaiste historische orgels in Nederland, het in 1762 gebouwde orgel van Johann Heinrich Hartmann Bätz. Dit instrument heeft met zijn grote wendbaarheid een grote invloed op Aart Bergwerffs avontuurlijke muzikale denken, immers het orgel is de synthesizer-avant-la-lettre.
Vanuit die gedachte wil Bergwerff het orgel ook graag presenteren in onverwachte, avontuurlijke en verassende combinaties en composities, zoals in tangomuziek, en o.a. samen met soefiedanser Kadir Sonuk in Simeon ten Holt's 'Canto Ostinato', en met licht en videokunstenaar Jaap Drupsteen. Maar ook als mede initiator, naast Karel de Rooi, in de Haagse 'Nach van Bach'. Veel van deze producties worden uitgebracht op zijn eigen label Art Unorganized.

Aart Bergwerff werd in 1994 benoemd tot docent hoofdvak orgel aan het Rotterdams Conservatorium. Daarnaast doceert hij ook orgelbouw en historische ontwikkeling. Hij is orgeladviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels, in samenwerking met de Commissie Orgelzaken van de Protestantse Kerk Nederland en de Rijksdienst voor de Monumenten-zorg.

Gepubliceerd: dinsdag 20 maart 2012