Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK) Internationaal Orgelfestival Grote Kerk 2010

Internationaal Orgelfestival Grote Kerk 2010

Datum dinsdag 17 augustus 2010
Aanvangstijd 20:15
Locatie Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK)
Uitvoerenden

Winfried Bönig (Dom Keulen, Duitsland)

Programma

WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791)
Intrada und Fuge in C KV 399 (385i)

JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)
Partita "Sei gegrüsset, Jesu gütig" BWV 768

GEORG FRIEDRICH HÄNDEL (1685-1759)
Concerto in d
  - Adagio
  - Allegro
  - ad libitum
  - Allegro

JOHANN SEBASTIAN BACH
Drie Cantate-delen:
  - Aria uit Cantate BWV 208
      "Schafe können sicher weiden" (orgelbew.: Winfried Bönig)
  - Choral uit Cantate BWV 22
      "Ertödt uns durch dein' Güte" (orgelbew.: Maurice Duruflé)
  - Choral uit Cantate BWV 79
      "Nun danket alle Gott" (orgelbew.: Virgil Fox)

WOLFGANG AMADEUS MOZART
Andante in F KV 616

JOHANN SEBASTIAN BACH
Praeludium in D BWV 532/1
  "Kommst du nun, Jesus, vom Himmel herunter" BWV 650
Fuge in D BWV 532/2

Meer informatie over de uitvoerenden

Winfried Bönig werd in 2001 benoemd tot Domorganist te Keulen en geeft sinds 1998 als professor solistisch orgelspel en improvisatie leiding aan de afdeling Katholieke Kerkmuziek aan de Musikhochschule in Keulen. Hiermee bekleedt hij twee vooraanstaande kerkmuzikale posities in Duitsland.

Zijn eerste orgellessen kreeg de in Bamberg geboren Bönig op 13-jarige leeftijd van Domorganist Wolfgang Wünsch in zijn geboortestad. Daarna werd hij in 1978 toegelaten in de orgelklas van Franz Lehrndorfer aan de Musikhochschule in München. Na zijn examen (cum laude) verwierf hij verder het dirigentendiploma en het "Meisterklassendiplom" voor orgel. Aan de universiteit van Augsburg studeerde hij bovendien de vakken muziekwetenschap, -geschiedenis en -pedagogie. Zijn dissertatie in 1992 (bij Prof. Franz Krautwurst) schreef hij over de Zuid-Duitse cantate in de tijd van Bach, een onderwerp dat toentertijd een nog weinig bestudeerd gebied was binnen de protestantse kerkmuziek.

Zijn artistieke werkzaamheden begon Winfried Bönig in Memmingen waar hij van 1984 tot 1998 organist en dirigent was aan de Hauptkirche Sankt Josef. Het repertoire van de daar uitgevoerde werken omvatte grote orkestmissen en symfonische werken en daarnaast cyclische uitvoeringen van het integrale orgeloeuvre van J.S. Bach en Olivier Messiaen. In 1995 werd hem voor zijn muzikale verdiensten de "Kulturpreis der Stadt Memmingen" toegekend. Naast zijn omvangrijke liturgische taken in de Dom te Keulen heeft Winfried Bönig aldaar ook de artistieke leiding van de jaarlijkse "Orgelfeierstunden". Deze internationale orgelserie behoort wereldwijd tot de meest gerenommeerde en best bezochte concertseries. Van de twaalf concerten door internationaal vermaarde organisten speelt Bönig er ieder jaar drie.

Als concertorganist is Bönig wereldwijd actief. Zo werd hij in 2008 uitgenodigd voor orgelinwijdingen en orgelpremières in onder andere China (Arts Center Peking), Rusland (Philharmonie Khanty-Manijsk) en Spanje (Zaragoza). Bönig verzorgde als interpreet talrijke wereldpremières van aan hem opgedragen orgelwerken van onder andere Enjott Schneider, Jean Guillou, Stephen Tharp en Colin Mawby. Zijn in 1988 verschenen cd met orgelwerken van Dietrich Buxtehude ontving in de Europese en Amerikaanse muziekpers lovende recensies. Talrijke opnamen - als organist en dirigent - volgden en zijn inmiddels omvangrijke discografie omvat een veelzijdig repertoire, waaronder een eigen transcriptie van de Goldberg-Variationen van J.S. Bach. Ook als dirigent treedt Bönig regelmatig op, onlangs met een uitvoering van Bach's Johannes Passion in Moskou.

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.