Datum | donderdag 15 augustus 2024 |
Aanvangstijd | 20:30 |
Locatie | Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) |
Uitvoerenden | Geerten van de Wetering, improvisatie bij zwijgende film |
Een zomerse filmavond met de beroemde zwijgende film The Kid van Charlie Chaplin voorzien van live geïmproviseerde muziek door organist Geerten van de Wetering.
The Kid is een stille film uit 1921 geschreven, geregisseerd en gespeeld door Charlie Chaplin. Het was zijn eerste lange speelfilm en werd een van de beroemdste films uit het tijdperk van de stille film. In de film speelt Chaplin zijn vaak gebruikte personage The Tramp, een eenzame zwerver. Wanneer de zwerver een te vondeling gelegd kind vindt, besluit hij het onder zijn hoede te nemen en op te voeden. Ze blijken een perfect duo te vormen, maar niet zonder problemen… Het kind wordt gespeeld door kindacteur Jackie Coogan, die met de vertolking van deze rol op slag een beroemdheid werd.
The Kid is gemaakt aan het begin van de ‘roaring twenties’, een periode waarin de verschillen tussen arm en rijk enorm toenamen in Amerika. Armoede, eenzaamheid, grote verschillen tussen sociaal-economische klassen in de maatschappij en de spanningen die daarmee gepaard gaan: het zijn thema’s die Chaplin op zijn bekende humorvolle wijze aankaart in deze film. Tegelijkertijd zijn deze thema’s 100 jaar later nog altijd actueel.
Naast deze maatschappijkritiek is de film ook een van de meest persoonlijke films van Chaplin. Chaplin groeide als jongen op in armoede, zonder vader, en had een moeilijke jeugd. De film lijkt dan ook naar zijn eigen jeugd te verwijzen.
Tien dagen voordat hij aan de productie van The Kid begon, verloor Chaplin zijn eerste kind. Het maken van deze film – ‘a picture with a smile, and perhaps a tear’ – was mogelijk zijn manier om deze tragedie te verwerken.
Geerten van de Wetering (1985) is organist van de Kloosterkerk en de Nieuwe Kerk in Den Haag, dirigent van het Woerdens Kamerkoor, artistiek leider van Podium21 en artistiek adviseur van Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk. Naast solistische optredens combineert hij het orgel veelvuldig met andere kunstvormen, zoals film, dans, elektronische muziek of video-art. Met de in 2021 door hem geïnitieerde stichting Podium21 weet hij met veelzijdige programma’s en samenwerkingen het orgel aan een breed publiek te presenteren.
Improvisatie en hedendaagse muziek vormen een belangrijk onderdeel van zijn spel. In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem, eerder was hij finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl (O) en Westfalen (D). Geerten werkte mee aan tientallen premières van nieuwe werken, zowel solo als in ensembleverband, van o.a. componisten Kate Moore, Klaas de Vries, Oene van Geel en Willem Boogman. Hij is als organist verbonden aan het Herz Ensemble en de Residentie Bach Ensembles, waarmee hij o.a. de maandelijkse Bachcantatediensten in de Haagse Kloosterkerk uitvoert. Geerten concerteert in binnen- en buitenland en werkt geregeld mee aan radio- en CD-opnames. In 2018 verscheen zijn eerste solo-cd, die in de pers enthousiast ontvangen werd. Ook componeert en arrangeert hij, recent zijn enkele werken van hem uitgegeven.
Geerten studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel volgde hij een postgraduale aan de Universität der Musik in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Daarnaast ontving hij lessen van Ansgar Wallenhorst (improvisatie) en Wiecher Mandemaker (koordirectie).
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.