Waalse Kerk, Noordeinde Lunchconcert Matthijs Koene (panfluit) + Jos van der Kooy (orgel)

Lunchconcert Matthijs Koene (panfluit) + Jos van der Kooy (orgel)

Datum woensdag 27 oktober 2010
Aanvangstijd 12:45
Locatie Waalse Kerk, Noordeinde
Uitvoerenden

Matthijs Koene (panfluit) + Jos van der Kooy (orgel)

Meer informatie over de uitvoerenden

Matthijs Koene (1977) sloot in 2001 zijn studie Cum Laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij studeerde bij de panfluitisten Nicolae Pîrvu en Michel Tirabosco, fluitist Harrie Starreveld en blokfluitist Walter van Hauwe. Zijn coach was Daan Manneke, docent hoofdvak compositie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Matthijs Koene maakt samen met gitarist Stefan Gerritsen deel uit van het ensemble 'Verso', een uniek ensemble dat zich, ondanks zijn onorthodoxe samenstelling, een plaats heeft verworven op het klassieke concertpodium. Hun repertoire strekt zich uit van zeer oude muziek (John Dowland en Renaissance) tot aan de nieuwste muziek (vaak aan Verso opgedragen). De veelzijdigheid in tijdperiodes, stijlgevoel en de grote diversiteit in kleuren en expressie, wordt niet alleen door het publiek gewaardeerd, maar blijkt ook uit de jurering bij internationale concoursen. Verso is o.m. winnaar van 'de Vriendenkrans en Concertgebouwprijs (2003), de Comradio eigentijdse-muziekprijs' (2003) en behaalde finale plaatsen in the CAG music competition (New York 2005 en 2006), Ibla Grand Prize Topwinner en Piazzolla Award (2006)

Ook maakt Matthijs Koene deel uit van het ensemble 'Ziggurat' van Theo Loevendie. Deze laatste groep bestaat uit de bijzondere combinatie van panfluit, duduk, basblokfluit, erhu, qanun, contrabas, gamba, slagwerk en mezzo sopraan.
Matthijs werkte samen met diverse ensembles voor nieuwe muziek zoals het Ictus ensemble te Brussel, die Musikfabriek te Keulen, het Vocaal Laboratorium te Amsterdam en het Ensemble Prime te Groningen. Als solist speelde Matthijs met het Promenade orkest het fluitconcert op. 10 no. 2 van Vivaldi en het Randstedelijk begeleidingsorkest het fluitconcert KV 313 van Mozart. Beide werken o.a. in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.

Daarnaast werkt Matthijs Koene nauw samen met de organist Jos van der Kooy. Hun repertoire omvat werk uit de renaissance tot en met de nieuwste muziek. Een van hun huidige projecten is het uitvoeren van de fluitsonates van J.S. Bach in o.a. de erediensten in de Westerkerk te Amsterdam.

Samen met de Nederlandse componist André Douw werkt Matthijs aan de realisatie van een cd met diens werk voor panfluit. De panfluit zal op deze cd te horen zijn in composities voor variërende bezettingen: Sopraan (Valérie Guillorit), Slagwerk (Enrique Monfort-Barbera), Cello (Anne Magda de Geus) Orgel (Gijs Boelen) en Panfluiten (Studenten van het Conservatorium van Amsterdam).

Sinds september 2005 is Matthijs verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam als hoofdvakdocent panfluit. De opleiding heeft als doel de traditie van het instrument te plaatsen in de verdere ontwikkeling van de panfluit, middels eigentijdse muziek.
Diverse componisten schreven inmiddels werken voor hem. Matthijs Koene treedt veelvuldig op in en buiten Nederland, zoals in de Carnegie Hall in New York.

Jos van der Kooy (1951) studeerde orgel en improvisatie bij Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij in 1981 werd onderscheiden met de Prix d'Excellence.Hij vervolgde zijn opleiding bij Hans Haselböck (improvisatie), Ewald Kooiman (Bach en Franse barokmuziek), Daniel Roth (Franck) en Charles de Wolff (Liszt, Reger en twintigste eeuws repertoire).

Sinds 1981 is Jos van der Kooy cantor en organist van de Westerkerk te Amsterdam.
In 1990 werd hij benoemd tot stadsorganist van Haarlem. In die functie is hij vaste bespeler van het Müller orgel in de Grote- of Sint Bavokerk bij de stadsconcerten.
Als docent, jurylid en bestuurder is hij betrokken bij het Internationaal Orgel Festival Haarlem.
In het buitenland werkte hij mee aan festivals te Altenberg, Kazan, Neurenberg, Saint Albans, Sint Petersburg en Wenen.Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan het Conservatorium te Alkmaar. Hij maakt opnamen voor televisie, radio en CD.
Zijn interpretatie van de muziek van Max Reger en César Franck oogst veel bijval. Hij is een pleitbezorger van hedendaagse muziek, in het bijzonder van werk van Nederlandse componisten.

Als concertgever, kerkorganist en docent propageert hij de improvisatiekunst.
In de loop der jaren werden hem de volgende prijzen en onderscheidingen toegekend:
Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981.
Zilveren medaille,1989, en gouden medaille,2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.