Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) Lunchconcert Jos van der Kooy (orgel) & Anne-Marieke Evers (mezzosopraan)

Lunchconcert Jos van der Kooy (orgel) & Anne-Marieke Evers (mezzosopraan)

Datum woensdag 8 mei 2013
Aanvangstijd 12:45
Locatie Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK)
Uitvoerenden

Jos van der Kooy (orgel) & Anne-Marieke Evers (mezzosopraan)

Programma

Henry Purcell (1659 - 1695)
(bewerking:Benjamin Britten, 1913 - 1976)
Fairest Isle
mezzosopraan en piano

Jos van der Kooy (1951)
Improvisatie
piano

Ralph Vaughan Williams (1872 - 1958)
Four Last Songs
- Procris (1958)
- Tired (1956)
- Hands, Eyes and Heart (?1956)
- Menelaus (1954)
mezzosopraan en piano

Jos van der Kooy
Improvisatie
orgel

Roger Quilter (1877 - 1953)
5 Shakespeare Songs (opus 23)
- Fear no more the heat o'the Sun
- Under the Greenwood Tree
- It was a Lover and his Lass
- Take, O take those lips away
- Hey ho, the Wind and the Rain
mezzosopraan en piano

Meer informatie over de uitvoerenden

De mezzosopraan Anne Marieke Evers studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Kevin Smith. Zij specialiseerde zich in muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance aan de Schola Cantorum Basiliensis te Basel (Zwitserland). Momenteel maakt zij deel uit van het Groot Omroep Koor.
Zij werkt met het Engelse ensemble Mediva, waarmee zij veel concerten in Engeland geeft. In september 2003 trad zij op met Mediva in de Purcell Room in Londen met wie zij muziek uitvoerde van Hildegard von Bingen en trouvères- en troubadoursliederen. In 2004 voerden zij een programma met muziek uit het Italiaanse Trecento uit. Ook zingt zij bij ensembles als Currende Antwerpen en de Nederlandse Bachvereniging.
Naast Oude Muziek heeft Anne Marieke een grote interesse in Hedendaagse Muziek. Zij was te horen in de opera Writing to Vermeer van Louis Andriessen met het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Reinbert de Leeuw. Ook voerde zij Pierrot Lunaire van Arnold Schönberg uit met het ensemble Nieuwe Muziek o.l.v. Harry Sparnaay. Verder is Anne Marieke werkzaam als dirigente en vocale coach bij diverse koren.

 

Jos van der Kooy (1951, Rotterdam) geniet een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. Van veel nieuwe Nederlandse werken gaf hij de eerste uitvoering. In 1970 maakte hij zijn internationaal debuut met een concert in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche in Berlijn. In de jaren zeventig en tachtig werd hij winnaar van improvisatieprijzen op internationale concoursen in Saint Albans en Haarlem.
Sinds 1966 werkt hij als kerkmusicus in Amsterdam. Sinds 1981is hij cantor en organist van de Westerkerk. In 1991 werd hij stadsorganist van Haarlem. Hij is hij er vaste bespeler van het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk en van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. In 2007 werd hij benoemd tot organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag en is actief bij het educatieve project voor de basisschool dat jaarlijks door het Haags Orgel Kontakt georganiseerd wordt. Hij gaf de aanzet tot de restauratie van een drietal orgels: het Haarlemse Cavaillé-Coll orgel en de beide orgels in de Westerkerk te Amsterdam.
Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Academie der Kunsten van de Rijks Universiteit Leiden, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem. In tal van landen geeft hij masterclasses en concerten.
Van zijn spel zijn een twintigtal cd's en dvd's verschenen.
Van der Kooy ontving de volgende prijzen en onderscheidingen: Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981. Prix d'Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam, 1981.

Zilveren medaille, 1989, en vergulde medaille, 2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.