Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) Open Monumentendag concerten

Open Monumentendag concerten

Datum zaterdag 14 september 2013
Aanvangstijd 10:00
Locatie Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK)
Uitvoerenden Rinske van Oosterhout (hoorn), Raoul Steffani (bariton) en Jos van der Kooy (orgel)

Programma

In het kader van de Open Monumentendag zal de Gotische Zaal, evenals het Raad van State complex, voor publiek geopend zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Bij de aanvang van het hele uur zullen er korte muziekuitvoeringen plaatsvinden, gegeven door Rinske van Oosterhout (hoorn), Raoul Steffani (bariton) en Jos van der Kooy, titulair organist van de Raad van State.

11.00 uur: Jos van der Kooy, orgel
Improvisaties

12.00 uur: Raoul Steffani, bariton en Jos van der Kooy, piano
Robert Schumann (1810-1856)
- Widmung op. 25,
- Stille Liebe op. 35

Richard Strauss (1864-1949)
- Ach Lieb, ich muss nun scheiden op. 21
- Allerseelen op. 10
- Zueignung op. 10

13.00 uur: Rinske van Oosterhout, hoorn en Jos van der Kooy, piano
Wofgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Solfeggio G dur KV 393, 2 (Bewerking Herman Jeurisse)
Hoorn en orgel

Jos van der Kooy (1951)
Improvisatie

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Sonatine (Bewerking Herman Jeurisse)
Hoorn en orgel

14.00 uur: Raoul Steffani, bariton en Jos van der Kooy, orgel en piano
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
‘Schlümmert ein' BWV 82

Hugo Wolf (1860-1903)
‘Nun wandre Maria'

Johannes Brahms (1833-1897)
uit Vier Ernste Gesänge: ‘Denn es gehet dem Menschen wie dem Vieh'

15.00 uur: Rinske van Oosterhout, hoorn en Jos van der Kooy, piano
Wofgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Solfeggio G dur KV 393, 2 (Bewerking Herman Jeurisse)

Jos van der Kooy (1951)
Improvisatie

Charles Gounod (1818-1893)
Twee delen uit Six Mélodies

16.00 uur: Rinske van Oosterhout, hoorn en Jos van der Kooy, piano
Joseph Haydn (1732-1809)
Hoornconcert II D dur Hob VII d: 4
- Allegro moderato
- Adagio
- Allegro

Meer informatie over de uitvoerenden

Rinske van Oosterhout 

Rinske van Oosterhout (1994) begon met hoornlessen toen ze elf jaar oud was op de muziekschool in Epe. Nu zit ze in haar tweede jaar op het conservatorium van Amsterdam en heeft ze les van Herman Jeurissen.

Rinske was prijswinnaar bij o.a. het SJMN en het Prinses Christina Concours. Bij het SJMN ('10) ontving ze bij het Nationaal Concours een eerste prijs, een prijs voor het best gespeelde moderne muziekstuk en een finaleplaats. Het PCC gaf haar een eervolle vermelding in Groningen ('10), en een derde plaats tijdens de regiofinale in Maastricht ('11). In 2012 won ze meerdere prijzen tijdens de regiofinale in Groningen, waaronder een eerste prijs en een plek op de Dag van de Genomineerden.

Rinske heeft o.a. orkestervaring opgedaan bij Vaassens Fanfare Korps, het Groot Entree Orkest, en Jeugdsymphonieorkest de Vuurvogel. Rinske zit nu voor haar vijfde jaar in het Jeugdorkest Nederland, waarmee ze op tournee ging naar Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Schotland en Italië.
Masterclasses en lessen ontving Rinske van Marcel van der Wulp, Albert Dam, Jasper de Waal, Laurens Woudenberg, Fokke van Heel, Ab Koster, Arno Bornkamp (mede mogelijk gemaakt door het PCC) en Oldrich Milèk.

Raoul Steffani 

Raoul Steffani (1992) begon reeds op jonge leeftijd met piano- en zanglessen. Momenteel studeert hij Solozang bij Hanneke Kaasschieter en Xenia Meijer aan het Conservatorium in Tilburg.
Hij was finalist bij het Prinses Christina Concours in ‘s Hertogenbosch, waar hij diverse prijzen won.
Op het gebied van opera zong hij onder meer de rol van Porgy in ‘Porgy and Bess' van Gerschwin. Daarnaast speelde hij de rol van Toby in ‘The Medium' van G.C. Menotti. Bij Orkest Zuid o.l.v. Jos van de Braak zong hij Dr. Falke in de operette ‘Die Fledermaus' van Johann Strauss Jr.

In juli 2013 zingt hij Aeneas in ‘Dido and Aeneas' van Henry Purcell in een regie van Jeroen Lopes Cardozo, gedirigeerd door Arjan Tien.
Ook binnen het liedgenre is Raoul actief. Op zijn repertoire staan o.a. de liederencycli ‘Liederkreis' op. 24 en op. 39 en ‘Dichterliebe' op. 48 van Robert Schumann en de cyclus ‘Songs of Travel' van R. Vaughan Williams.
Daarnaast zong hij solopartijen in diverse oratoria, waaronder de Matthäus-Passion, Johannes Passion en diverse cantates van J.S. Bach en de The Messiah en Brockes-Passion van G.F. Händel.

Hij volgde lessen en masterclasses bij 
Margreet Honig, Hubert Delamboye, Maarten Koningsberger, Roger Braun, Wilma Bierens en Pia Douwes en volgde de Early Music Summer School aan het Conservatorium van Amsterdam.

Jos van der Kooy 

Jos van der Kooy (1951, Rotterdam) geniet een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. Van veel nieuwe Nederlandse werken gaf hij de eerste uitvoering. In 1970 maakte hij zijn internationaal debuut met een concert in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche in Berlijn. In de jaren zeventig en tachtig werd hij winnaar van improvisatieprijzen op internationale concoursen in Saint Albans en Haarlem.

Sinds 1966 werkt hij als kerkmusicus in Amsterdam. Sinds 1981is hij cantor en organist van de Westerkerk. In 1991 werd hij stadsorganist van Haarlem. Hij is hij er vaste bespeler van het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk en van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. In 2007 werd hij benoemd tot organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag. Hij gaf de aanzet tot de restauratie van een drietal orgels: het Haarlemse Cavaillé-Coll orgel en de beide orgels in de Westerkerk te Amsterdam.

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Academie der Kunsten van de Rijks Universiteit Leiden, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem. In tal van landen geeft hij masterclasses en concerten. Voor de komende tijd staan optredens gepland in Instanbul, Kobe, Tokyo, Rochester, Bremen en Hamburg.
Van zijn spel zijn een twintigtal cd's en dvd's verschenen.

Van der Kooy ontving de volgende prijzen en onderscheidingen:
Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981. Prix d'Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam, 1981.
Zilveren medaille, 1989, en vergulde medaille, 2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek. Ridder in de Orde van Oranje Nassau, 2011.

Daarnaast is hij actief bij het educatieve project voor de basisschool dat het Haags Orgel Kontakt (HOK) vanaf 2009 jaarlijks organiseert voor groep 6 van een aantal bassischolen in Den Haag. (zowel als ‘meneer Jos' in het lesmateriaal als tijdens de excursies die daarop volgen)

Meer informatie: zie HOK website bij ‘projecten'

Informatie: www.josvanderkooy.com

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.