Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) middagconcert (orgel)

middagconcert (orgel)

Datum zaterdag 12 september 2015
Aanvangstijd 16:00
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Geerten van de Wetering (Den Haag): orgel

Programma

Mozart & Mozart Anders

In het kader van 250 jaar 'Mozart in Den Haag'

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)
Variationen über das holländisches Lied ‘Laat ons juichen, Batavieren!', KV 24 (1766, Den Haag)

Zsolt Gárdonyi (1946)
Mozart Changes (1995)

Wolfgang Amadeus Mozart
Andante für eine Walze in eine kleine Orgel, KV 616 (1791)

Guy Bovet (1942)
Le Boléro du Divin Mozart (1988)

Ludwig van Beethoven (1770 - 1827)
Adagio (1799)
Uit: Suite für eine mechanische Orgel

Andreas Willscher (1955)
My Beethoven - Rag für Orgel (2008)

Nieuws - affiche-mozart-anders-1.png

Toelichting op het programma

Ondanks dat Mozarts orgelspel reeds op jonge leeftijd geprezen wordt en zijn vader over de 8-jarige Wolfgang schrijft ‘alle würden sein Orgelspielen weit höher schätzen als das Clavierspielen', heeft Mozart nooit een werk voor orgel geschreven. Althans, niet voor de orgels die in de kerken stonden.
Wél schreef hij enkele werken voor speelautomaten met orgelpijpjes in een mechanisch uurwerk. Het is bekend dat Mozart de klank van deze orgelautomaten te hoog en kinderlijk vond, maar omdat de instrumenten geliefd waren bij het Weense publiek leverde het componeren ervoor geld op. De werken klinken echter uitstekend op een ‘normaal' orgel, al moeten ze daarvoor enigszins bewerkt worden om door één persoon uitgevoerd te kunnen worden. Mozart schreef zijn werken voor de orgelautomaten uit het rariteitenkabinet van Joseph Deym. Op het programma staat één van deze werken, het Andante in F-dur (KV 616).

Ook Beethoven schreef enkele werken voor de automatische orgels van Deym. Het Adagio voltooide hij één maand voordat zijn opdrachtgever Deym zou trouwen met een leerlinge van Beethoven, Josephine Brunsvik, al bleek ook de ongetrouwde Beethoven grote liefdesgevoelens voor deze Josephine te hebben en te houden, getuige de vele brieven die ze elkaar schreven.

Het concert opent met Mozarts variaties over een lied van Christian Ernst Graf, hofcomponist op het moment dat Mozart in Den Haag verbleef. Mozart schreef de variaties in Den Haag.
Naast de werken van Mozart en Beethoven klinken drie hedendaagse orgelwerken die, niet zelden met een humoristische inslag, geïnspireerd zijn op de muziek van Mozart en Beethoven.


Volg ook de website van Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Geerten van de Wetering (Den Haag): orgel

HOK organisten - geerten-van-de-wetering-port.jpg

Geerten van de Wetering (1985) studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde daar zijn mastergraad. Tevens studeerde hij kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart. Als bijvakken volgde hij piano en zang. Aan de Universiteit Leiden studeerde hij politicologie. Naast diverse masterclasses bij o.a. Ton Koopman, Tomasz Nowak en Zsigmond Szathmary, volgde hij middels een beurs van het Henri Roovers Fonds een postgraduale orgelopleiding aan de Universität für Musik in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie).

Geerten heeft een breed repertoire, met bijzondere interesse voor 20e eeuwse en hedendaagse muziek. Hij speelde o.a. premières van nieuwe composities tijdens het Internationaal Orgelfestival in Haarlem, in het Amsterdamse Orgelpark en in de Westerkerk te Amsterdam.

Als solist en begeleider werkt Geerten veel samen met koren en orkesten. Hij werkte mee aan uitvoeringen van o.a. het Concert voor orgel en orkest van Poulenc, Kammermusik no. 7 voor orgel en orkest van Paul Hindemith en het War Requiem van Benjamin Britten in het Concertgebouw Amsterdam.Ook is hij actief als continuospeler bij verschillende ensembles. Samen met zijn broer Bert van de Wetering (bas/bariton) vormt hij een vast duo, dat veelal onbekend repertoire en transcripties voor orgel ten gehore brengt.

Geerten is sinds 1 januari 2012 organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Hij is tevens dirigent van Het Wassenaars Kamerkoor.

zie ook: www.geertenvandewetering.nl

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.