Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK) dubbel-jubileum-concert (orgel) deel 2

dubbel-jubileum-concert (orgel) deel 2

Datum zaterdag 4 juli 2015
Aanvangstijd 14:00
Locatie Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK)
Uitvoerenden

Ben van Oosten en Aart Bergwerff: orgel

Programma

Dubbel-Jubileum-concert (voortzetting van concert in de Lutherse Kerk) Ben van Oosten en Aart Bergwerff.

Nieuws - dubb-jubileum-concert_def_1.jpg

  1. HAYO BOEREMA (*1972)
    Petite Suite pour Grand Orgue
    - Introduction et Choral
    - En taille
    - Mélodie
    - Toccata
    (Ben van Oosten, orgel)
    -
  2. JOSEPH GUY ROPARTZ (1864-1955)
    Introduction et Allegro Moderato (1917)
    (Aart Bergwerff, orgel)
    -
  3. IGOR STRAVINSKY (1882-1971)
    Uit: L' Oiseau du Feu:
    - Berceuse et Finale
    (orgelbew.: Maurice Besly)
    (Aart Bergwerff, orgel)
    -
  4. FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY (1809-1847)
    Variations Sérieuses in d kl.t., op. 54 (1841)
    (orgelbew.: Reitze Smits)
    (Ben van Oosten, orgel)
    -
  5. GAETANO DONIZETTI (1797-1848)
    Grande Offertorio per Organo
    (Aart Bergwerff, orgel)
    -

Feestelijke receptie in de Grote Kerk

Meer informatie over de uitvoerenden

Ben van Oosten en Aart Bergwerff: orgel

Concertagenda - ben-v-oosten-st-sulpice-paris.jpg

BEN VAN OOSTEN werd in 1955 te Den Haag geboren. Hij studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs.

Op 11-jarige leeftijd kreeg Ben van Oosten zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien trad hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als een van de meest prominente internationale concertorganisten.

Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten als hoofdvakleraar orgel verbonden aan het Rotterdams Conservatorium en een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie in Haarlem, McGill University Organ Academy in Montréal, Torch International Organ Academy in Korea). Bovendien treedt hij veelvuldig op als jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, Weimar, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin).

Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. het complete orgeloeuvre van Widor, Vierne en Dupré) werden met verschillende internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d'Or). Zijn Dupré-integrale werd onlangs in Duitsland bekroond met de prestigieuze Echo Klassik Preis 2011.
Van zijn hand verscheen bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor.

Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelcultuur werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique "Arts-Sciences-Lettres" te Parijs.
De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l'Ordre des Arts et des Lettres. Bij gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum als internationaal concertorganist werd hij in 2010 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Sinds 1990 is Ben van Oosten organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse "Internationaal Orgelfestival Grote Kerk Den Haag".
Dit jaar viert jij dus zijn 25 jarig jubileum als titulatis van de Grote Kerk. Een 'Mijlpaal' waarbij hij niet alleen in dit concert wil stilstaan, maar dat hij ook, samen met collega Aart Bergwerff, 25 jaar organist van de Lutherse Kerk, vierde in een 'Dubbel-jubileumconcert' op de orgels van de Lutherse Kerk en de Grote Kerk.

Algemeen - aart-bergwerff.jpg

AART BERGWERFF speelt orgel sinds zijn zevende jaar en studeerde aanvankelijk orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium.

Hij oriënteerde zich verder in het buitenland, in Noord-Duitsland, Italië en Parijs, en studeerde onder meer bij Harald Vogel en bij Marie-Claire Alain.
Hij besloot zijn studie bij Alain in Parijs met het behalen van de Prix de Virtuosité.

Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde hij improvisatie bij Bert Matter en behaalde hij de Aantekening Improvisatie Orgel.
Aart Bergwerff won prijzen op internationale orgelconcoursen in Brugge (1985), Lausanne (1987) en Groningen (1989). In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres' vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Aan het Rotterdams Conservatorium, onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten, is hij sinds 1994 hoofdvakdocent orgel en doceert hij ook improvisatie en orgelbouw.
Aart Bergwerff is orgeladviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels.
Als concertorganist treedt hij veelvuldig op in concerten en festivals in binnen-en buitenland. In oktober jl. maakte hij zijn debuut in het meest prestigieuze orgelfestival ter wereld Toulouse-Les-Orgues.

Op 29-jarige leeftijd werd hij in 1990 benoemd tot organist van de Lutherse kerk te Den Haag en werd daarmee de vaste bespeler van één van de fraaiste historische orgels in Nederland, het in 1762 gebouwde orgel van Johann Heinrich Hartmann Bätz. Dit instrument heeft met zijn grote wendbaarheid een grote invloed op Aart Bergwerffs avontuurlijke muzikale denken, immers het orgel is de synthesizer-avant-la-lettre.
Vanuit die gedachte initieert hij thans avontuurlijke projecten met het kerkorgel, van Canto Ostinato tot producties met videokunstenaar Jaap Drupsteen, welke projecten worden uitgebracht op zijn eigen label Art Unorganized.

In april 2012 werd Aart Bergwerff tevens benoemd tot organist van de Grote of O.L.V.-Kerk te Breda en daarmee tot vaste bespeler van het vier-klaviers Flentrop-orgel.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.