Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK) Internationaal Symfonisch Orgelfestival

Internationaal Symfonisch Orgelfestival

Datum zaterdag 9 juni 2018
Aanvangstijd 15:00
Locatie Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK)
Uitvoerenden

Ton van Eck (Kathedrale Baseliek St. Bavo Haarlem), orgel

Programma

Thema : Muziek rond de Eerste Wereldoorlog

Hendrik Andriessen (1892-1981)
Fête Dieu (1918)
(geschreven rond Sacramentsdag 1918 (30 mei) toen de kathedralen in Noord-Frankrijk werden bedreigd door de Duitse bombardementen)

Paul de Maleingreau (1870-1956)
Credo quod Redemptor meus vivit*
(à la mémoire du soldat André de VAERE)
(uit : Epitaphe 1914-1918, Triptyque pour orgue)

Max Reger (1873-1916)
Siegesfeier op. 145, nr. 7 (1916)

Jacques Ibert (1890-1962)
Choral: Justorum animae in manu Dei sunt*
(Rdo.Dno. Jos. Joubert in piam gratamque memoriam)

René Vierne (1878-1918)
Toccata**

Charles V. Stanford (1852-1924)
Sonata Eroica, nr. 2, op. 151 (1917)
(to Monsieur Charles-Marie Widor and the great country to which he belongs)
- 'Rheims', Allegro moderato
- Adagio molto. Tempo di marcia solenne
- 'Verdun', Allegro moderato

* Uit de serie Les Voix de la douleur Chrétienne (4 volumes, 1921, samengesteld als hommage aan de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog door abbé Jos. Joubert, organist van de kathedraal van Luçon).
** uit de serie Les Maîtres contemporains (8 volumes, 1908-1914), samengesteld door abbé Jos.Joubert.

Na afloop van het concert geeft Ton van Eck een presentatie over orgelmuziek in de 1e wereldorlog

Meer informatie over de uitvoerenden

Ton van Eck (Kathedrale Baseliek St. Bavo Haarlem), orgel

Concertagenda - ton-van-eck_1_kl.jpg

Na het behalen van het diploma Gymnasium B in 1966 aan het Aloysiuscollege in Den Haag, studeerde Ton van Eck orgel bij o.a. Jan Schmitz en Bernard Bartelink. Onder wiens leiding hij aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam het diploma Uitvoerend Musicus met aantekening voor improvisatie behaalde. Tevens studeerde hij van 1972 t/m 1975 bij Marie-Claire Alain te Parijs.

In 1969 werd Ton van Eck organist van de St. Jacobuskerk in Den Haag, waar hij zij orgelleraar Jan Schmitz opvolgde. Sinds 1 december 1999 is hij titulair-organist van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo aan de Leidsevaart in Haarlem, waar hij zijn leermeester Bernard Bartelink opvolgde.

Hij was prijswinnaar/finalist op internationale improvisatieconcoursen te Chartres, Haarlem en Rennes en behoorde driemaal tot de prijswinnaars op het César Franckconcours te Haarlem (1976 en 1979: 3e prijs, 1982: 1e prijs).

Voor zijn inspanningen voor de Franse orgelcultuur ontvangt hij verschillende malen een onderscheiding van de Société Academique des Arts, Sciences et Lettres.

Sedert 1967 concerteert hij regelmatig en verzorgt hij radio-opnamen in Nederland en vrijwel alle Europese landen en Zuid-Amerika. Ook wordt Van Eck internationaal regelmatig uitgenodigd als jurylid, voor het geven van cursussen en lezingen en als gastdocent aan conservatoria en universiteiten.

Hij componeerde een Concerto voor orgel en strijkorkest (1977) en enige andere werken voor koor en orgel. Zijn koorwerk De Profundis werd bekroond bij de Alphons Diepenbrock Compositiewedstrijd 1995.

Vanaf 1979 is Dr. Ton van Eck werkzaam als adviseur bij de Katholieke Klokken- en Orgelraad, waar hij inmiddels de bouw en restauratie van vele (historische) orgels heeft begeleid.

Zijn talrijke publicaties bevatten vele orgelmonografieën en artikelen in internationale vaktijdschriften over orgelbouw, orgelhistorie, uitvoeringspraktijk en orgelcomponisten.

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.