Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK) orgelconcert

orgelconcert

Datum zaterdag 9 december 2017
Aanvangstijd 15:00
Locatie Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK)
Uitvoerenden

Bert den Hertog (Den Haag/Scheveningen)

Programma

Olivier Messiaen (1908-1992)
de complete cyclus
La Nativité du Seigneur (de geboorte van de Heer)

Messiaen moet zeker wel de meest invloedrijke componist voor orgel in de 20ste eeuw genoemd worden. Zijn werken zijn stuk voor stuk meesterlijk gecomponeerd, en hebben alle een sterke relatie met wat Messiaen noemde 'de geheimen van het christelijk geloof'. Symboliek en openbaring spelen daarin een belangrijke rol.


De cyclus La Nativité is een vroeg werk, waarin duidelijk de invloeden van Debussy en Dupré te horen zijn. Daarnaast introduceerde Messiaen in dit werk zijn speciale toonladders, ritmes en modelleerde hij dit werk rondom de gebeurtenissen van de geboorte van Christus op een enerzijds uitbeeldende, anderzijds symbolische manier. Uitbeeldend zijn de afzonderlijke delen, bijvoorbeeld in De Herders, waarin een pastorale melodie te horen is, en de engelen die lichtvoetig dansen. Symbolisch is de terugkeer van het thema van de Drieëenheid: drie elementen die in het grootse afsluitende, negende (3x3) deel van de cyclus tot een apotheose worden gesmeed.


De negen delen zijn:
1. De maagd en het kind
2. De herders
3. Eeuwige ontwerpen
4. Het Woord
5. De kinderen van God
6. De engelen
7. Christus accepteert het lijden
8. De wijzen
9. God onder ons


De cyclus wordt niet vaak integraal uitgevoerd, maar juist bij een complete uitvoering krijgt het werk die onmisbare dimensie, die van de tijdloosheid, die voor Messiaen zo belangrijk was. Daarbij is het muziek voor een kathedraal: monumentale klanken, bijna toon geworden architectuur, in combinatie met een indrukwekkend orgel.

 

 

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Bert den Hertog

HOK organisten - bert-den-hertog-p-4a.jpg

Bert den Hertog werd in 1978 te Gouda geboren. Vanaf 1997 studeerde hij Hoofdvak Orgel bij Ben van Oosten, Bernard Winsemius en Willem Tanke aan het Rotterdams Conservatorium, afgesloten in 2005 met het diploma Uitvoerend Musicus na een recital in de Rotterdamse St. Laurenskerk waarin hij met groot symphonieorkest de Symphonie in G klein op. 25 voor orgel en orkest van Marcel Dupré uitvoerde. Tijdens zijn studie won hij 4 (inter-)nationale orgelconcoursen.
Bert concerteerde sindsdien op vele grote en kleinere orgels in Nederland, en was als solist te gast op orgelfestivals in Rusland (St. Petersburg en Moskou), Duitsland, Estland, Roemenie en Polen.

Van 2000-2010 was Bert organist te Rotterdam, vanaf 1 juni 2010 is hij benoemd als hoofdorganist van de Oude Kerk te Scheveningen, waar hij het historische, 18de eeuwse Steevens/Lohman/Flentrop orgel bespeelt. Vanaf 2013 is hij concertorganist en artistiek adviseur van de Stichting Orgel Elandstraatkerk (Den Haag Centrum), waar hij het unieke Franssen-orgel (43/III/P) uit 1906 bespeelt en promoot. Op dit orgel voert hij elk jaar verschillende grote orgelcycli uit.

Van Bert's spel verschenen inmiddels acht CD's (met repertoire uit alle stijlperioden) die in de internationale pers lovend werden besproken.
The American Organist schreef in 2009 over zijn interpretatie van de 3de en 6de Symphonie van Vierne: "His playing is passionate, powerful and poetic.'' Het uitvoeren van het grote orgelrepertoire, met gebruikmaking van alle mogelijke expressiemiddelen, is zijn belangrijkste doel. Onlangs startte hij een opname van alle orgelwerken van J.S. Bach, in chronologische volgorde, op moderne orgels

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.