Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) Lunchconcert (orgel+)

Lunchconcert (orgel+)

Datum woensdag 8 mei 2019
Aanvangstijd 12:45
Locatie Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK)
Uitvoerenden

Koen Ubaghs, klarinet
Marjan Fey, piano
Jos  van der  Kooy, orgel

Programma

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Duetto III G dur BWV 806
orgel

Werk  voor  klarinet solo,  nader  aan  te kondigen

Calliope Tsoupaki (1963)
Pour Notre-Dame for organ (17 april 2019)
(deze compositie werd speciaal door de 'componist des Vaderlands' Calliope Tsoupaki, geschreven i.v.m. de grote brand in de Parijse Notre-Dame. en wordt deze dagen door vele organisten uitgevoerd)

Robert Muczynski (1929 – 2010)
- Andante  expressivo
- Allegro  moderato
uit  Time Pieces opus 43
klarinet  en piano

Meer informatie over de uitvoerenden

Marjan Fey behaalde het diploma  uitvoerend  musicus  piano aan het Conservatorium van Amsterdam.  Vervolgens  studeerde ze in Londen  bij  John  Bingham.  Ze specialiseert zich in het begeleiden  van  solisten  en koren. Daarnaast  werkt  ze als  koordirigent en kerkorganist. Haar orgelopleiding ontving  ze van Klaas  Bolt.

 

Koen Ubaghs werd geboren in 1997 in een muzikale familie en kreeg zijn eerste klarinetlessen van vader Michel, klarinettist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, op 4 jarige leeftijd.
Vanaf september 2005 volgt Koen les aan de Gemeentelijke academie voor Muziek en Woord te Lanaken. 

In 2017 studeerde Koen af als zorgkundige aan het Technisch Instituut Sparrendal. Momenteel studeert hij aan het Conservatorium van Maastricht bij Roeland Hendrikx.
Koen neemt regelmatig deel aan wedstrijden. Zo werd hij in 2008 zowel provinciaal als nationaal kampioen in 1ste afdeling tijdens de solistenwedstrijden van VLAMO. Dat jaar nam hij ook deel aan de Nationale klarinetwedstrijd en werd door een internationale verkozen als 1ste laureaat in de lagere graad. Als prijs kreeg Koen een nieuwe klarinet. Tevens kreeg hij de kans om enkele te spel als solist. In 2009 deed Koen zijn prestatie in Gent tijdens de Nationale klarinetwedstrijd over en mocht hij voor de 2de maal een nieuwe klarinet in ontvangst nemen.

Ook het WMC voor solisten te Kerkrade is Koen niet vreemd. Tijdens zijn eerste deelname in 2011 werd hij laureaat in de 2de afdeling met 90%, meteen de hoogste score over alle deelnemers.

2011 werd het jaar waarin Koen wellicht als jongste kandidaat ooit op 13-jarige leeftijd provinciaal nationaal kampioen werd in de “superieure afdeling” tijdens de solistenwedstrijd van VLAMO. 

In 2014 won Koen nogmaals de Benelux Clarinet Competition te Gent. Hij nam deel in de hogere graad en won de 1ste prijs: een klarinet van Buffet Crampon.

In datzelfde jaar naam Koen ook deel aan de Belfius Classicswedstrijd voor klarinet en kamermuziek. Ook daar haalde hij in beide disciplines een eerste prijs.
Het hoogtepunt in 2015 was zijn 2de plaats, als één van de jongste deelnemers, in de finale (na strenge voorrondes) van de Lions European Musical Competition. 

Regelmatig volgt hij masterclasses en stages bij Eddy Vanoosthuyse, Jean-Luc Votano, Nathalie Lefèvre, Arno Piters, Ivo Lybeert en James Campbell. Hij is samen met zijn 3 broers en ouders lid van de Koninklijke Harmonie Sint-Martinus Opgrimbie. Sinds september 2011 speelt hij ook bij het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek.

Jos van der Kooy (1951) geniet een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. In 1970 maakte hij zijn internationaal debuut met een concert in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche in Berlijn. 

Vanaf 1966 is hij als kerkmusicus werkzaam in Amsterdam. Sinds 1981 is hij daar cantor en organist van de Westerkerk. Van 1991 tot 2018 was hij stadsorganist van Haarlem en vaste bespeler van het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk en van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. Sinds 2006 is hij organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag. 

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem. Hjj gaf masterclasses in Saint Albans, Berlijn, Kazan, Leipzig, Londen en Neurenberg.
Hij treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland. Van zijn spel zijn een twintigtal cd's en dvd's verschenen. 

Jos van der Kooy zet zich ook veelvuldig in om het orgel en de orgelmuziek onder 'de gewone man' en niet in de laatste plaats onder de aandacht van kinderen te brengen. Zo heeft hij geeft hij vele orgelexcursies en 'open orgeldagen' in de kerken waar hij is benoemd, houd hij lezingen en voordrachten en verzorgt hij presentaties en uitvoeringen voor de jeugd.

Vanaf 2009 heeft hij (als de organist 'meneer Jos') meegewerkt met het jaarlijkse educatieve kinderproject' Muziek uit een gebouw'. Dit lesproject over het orgel, ontwikkeld door het Haags Orgel Kontakt, is bedoeld voor kinderen van groep 6 van Haagse basisscholen. 

In de loop der jaren zijn hem de volgende prijzen en onderscheidingen toegekend: 
Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981. 
Prix d'Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam, 1981.
Zilveren medaille, 1989, en gouden medaille, 2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek.

Op 21 september 2011 werd Jos van der Kooy benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau van wege zijn grote verdienste voor de orgelkunst.

Informatie: www.josvanderkooy.com 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.