Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) Lunchconcert

Lunchconcert

Datum woensdag 13 februari 2019
Aanvangstijd 12:45
Locatie Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK)
Uitvoerenden

Theodoor Heyning, violoncello en Jos van der Kooy, orgel en piano

 

 

Programma

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Suite No. 3 in C voor solo cello, BWV 1009

Johann Sebastian Bach
Concerto in a, BWV 593 (bewerking voor orgel, gebaseerd op Vivaldi RV 522)

Antonio Vivaldi (1678 – 1741)
Sonata No. 1 in Bes voor cello en basso continuo, RV 47 (bewerking Gian Francesco Malipiero)

Meer informatie over de uitvoerenden

 

Theodoor Heyning (1999) werd geboren in Groningen en begon op vijfjarige leeftijd met cellospelen. De eerste lessen volgde hij bij Corine ’t Hoen en hij werd toegelaten tot de Jong Talent afdeling van het Conservatorium in Groningen. Sinds 2014 volgt Theodoor lessen in het Conservatorium van Amsterdam bij Monique Bartels, en later bij Maarten Mostert. Hij heeft deelgenomen aan masterclasses van onder meer Robert Cohen, Richard Aaron, David Strange, Gavriel Lipkind, Harro Ruijsenaars, Michel Strauss en Ernst Reijseger. In 2016 heeft hij een studiebeurs gekregen voor een intensieve muziekweek van het ‘International Academy of Music in Liechtenstein’.

Theodoor heeft meerdere prijzen gewonnen, zoals de eerste prijs tijdens het Britten Cello Concours in 2011, de eerste prijs tijdens het Prinses Christina Concours in 2013 in Regio Noord en de eerste prijs tijdens de landelijke finale in 2017, de Residentie Orkestprijs en de Noord Nederland Orkestprijs. Hij heeft als solist met verschillende orkesten opgetreden waaronder het Noord Nederlands Orkest, het Britten Jeugd Strijkorkest, Haydn Jeugd Strijkorkest en Camerata Amstelveen. Mede als oud-lid van de Fancy Fiddlers, onder leiding van vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek, kon Theodoor meerdere malen meedoen aan festivals zoals Les Musicales du Luberon in Frankrijk (2015 en 2016), het Festival Next Generation in Bad Ragaz (2015 en 2016), het Internationaal Kamermuziek Festival in Utrecht (2015), het Wonderfeel in Bussum (2017) en het Grachtenfestival 2018 in Amsterdam. Hij kreeg ook de mogelijkheid om samen te spelen met artiesten zoals Janine Jansen, Boris Brovtsyn, Rosanne Philippens, Alexander Sitkovetsky, Andreas Ottensamer, Fredrik Ekdahl, Radek Baborák en Ramón Ortega Quero.

In 2014 heeft hij zijn eerste cd gemaakt, waarin hij het celloconcert in F groot van L.E. Larsson heeft gespeeld met het Haydn Jeugd Strijkorkest.

Theodoor bespeelt een cello van Koen Padding uit 2012 van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in bruikleen.

 

Jos van der Kooy (1951) geniet een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. Sinds 1966 werkt hij als kerkmusicus. Van af 1981 is hij als cantor en organist verbonden aan de Amsterdamse Westerkerk. Van 1991 tot 2017 was Jos van der Kooy stadsorganist van Haarlem en als zodanig de vaste bespeler van het beroemd Müller-orgel in de St. Bavo, maar ook van het Cavaillé-Coll -orgel in de Haarlemse Philharmonie. Sinds 2006 is hij organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag.

Jos van der Kooy zet zich ook veelvuldig in om het orgel en de orgelmuziek onder 'de gewone man' en niet in de laatste plaats onder de aandacht van kinderen te brengen. Zo heeft hij geeft hij vele orgelexcursies en 'open orgeldagen' in de kerken waar hij is benoemd, houd hij lezingen en voordrachten en verzorgt hij presentaties en uitvoeringen voor de jeugd.  Vanaf 2009 heeft hij, als de organist 'meneer Jos', meegewerkt met het Educatief Project 'Muziek uit een gebouw' -het orgel-.
Dit project, bedoeld voor kinderen van groep 6 van Haagse basisscholen, is door het Haags Orgel Kontakt ontwikkeld en wordt jaarlijks georganiseerd.

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.