Actueel

Jan Hage benoemd in Utrechtse Dom

Dat werd vandaag in beide kerken bekendgemaakt. Hage volgt daarmee Jan Jansen op die op 14 en 15 mei afscheid neemt als Domorganist vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

De benoeming volgt op een uitgebreide procedure waarin gesprekken en voorspeelrondes met meerdere kandidaten hebben plaatsgevonden.
Utrecht is voor Jan Hage (*1964) geen onbekend terrein. Hij studeerde er orgel aan het Utrechts Conservatorium, muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Daarna studeerde Jan Hage bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région in Boulogne-Billancourt, waar hij zijn studie afrondde met het behalen van de Prémier Prix 'à l'unanimité du jury'. Hage was eersteprijswinnaar van concoursen te Leiden, Bolsward, Schaffhausen en Poitiers.In 2006 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.
Hage is een warm pleitbezorger voor hedendaagse muziek. Zelf is hij ook als componist actief.

Sinds 1995 is Jan Hage als organist verbonden aan de Kloosterkerk te Den Haag.
Naast zijn werkzaamheden als organist in de erediensten van het Citypastoraat Domkerk van de Protestantse Gemeente Utrecht zal Jan Hage ook (mede) invulling geven aan de Zaterdagmiddagmuziek in de Domkerk. Op zaterdag 21 mei zal Hage in Utrecht zijn eerste concert geven als Domorganist.

Het bestuur van het Haags Orgel Kontakt feliciteert Jan Hage met deze benoeming.
Voor Jan betekend het nieuwe kansen en uitdagingen in het Utrechtse, waar hij zich waarschijnlijk snel weer thuis zal voelen. Voor het Haagse betekend het dat we een begaafd organist, een geweldig interpreet en een fijne collega zullen gaan missen. Zowel bij de regelmatige concerten als in de liturgische diensten in de Kloosterkerk.

We wensen hem een goede ingang in Utrecht, feliciteren de Domstad met 'onze Jan' en wensen de Kloosterkerk veel sterkte met het zoeken naar iemand die zijn plaats kan innemen.

Het ga je goed Jan.

Gepubliceerd: dinsdag 5 april 2011